Kunstvarkens voor Leontienhuis

 

Kunstgallerie de Kunstkeuken vroeg ons enige tijd geleden of wij wilden participeren in het DesignPigs project, waarbij verschillende kunstenaars een fiberglas varken mochten beschilderen. Deze varkens worden vervolgens geveild en of verkocht via de galerie, waarna de opbrengst van het project ten goedde van het Leontienhuis zal komen, een opvanghuis voor mensen met een eetstoornis. Zondag 17 mei hebben wij tijdens de kunstborrel in de galerie onder toeziend oog van Leontien van Moorsel live één van de varkens beschilderd.

 

The broken piggy bank

Het spaarvarken is van oudsher afgeleid van een vet varken wat symbool staat voor welvaart. George Washington en Abraham Lincoln (wie werelds bekendste valuta sieren) zijn verwerkt in het gebroken spaarvarken. De quote “All animals are equal, but some animals ar more equal than others” refereert naar het boek Animalfarm van George Orwell. Geld en macht gaan vaak gepaard met hebzucht en afgunst, wat doorgaans eindigt in vernietiging en verval.

 

     

 

Beetle Pig

Het varken en de kever delen in diverse oude culturen dezelfde betekenis en stonden symbool voor vruchtbaarheid. Daarnaast worden ondanks dit, beiden dieren (al dan niet terecht) ook in verband gebracht met het onreine. Dit kan voortkomen uit het feit dat zij beiden alleseters zijn, maar het kan ook te maken hebben met de associatie van het wroeten in modder en of mest. Vanuit deze overeenkomsten zijn beide dieren hier tot één geheel verweven.